Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Okrevanje in prognoza uspeha

Kaj je poleg dobro izvedene operacije še pomembno za uspeh transplantacije?

Izjemno pomembno je tudi detajlno pooperacijsko spremljanje bolnika, ker lahko pride brez pogostih pooperacijskih kontrol in potrebnih modifikacij v terapiji do zavrženja transplantata. Pacient se mora zavedati, da mora po operaciji dolgo časa redno uporabljati predpisano terapijo, da bi bila operacija maksimalno uspešna. 

Preoperacijska priprema pacijenatas

Kakšna je terapija po transplantaciji?

V pooperacijskem okrevanju vsi pacienti uporabljajo lokalno terapijo v obliki kombinacije antibiotičnih in kortikosteroidnih kapljic in masti, umetne solze in gele za podmazovanje očesa . V primerih reakcije zavrženja transplantata se uporabljajo močnejše doze kortikosteroidov v obliki pojačane lokalne in/ali sistematične kortikosteroidne terapije (v obliki tablet). Bolnikei se prvi teden spremljajo na dnevni osnovi, nato se spremljajo na tedenski osnovi čez prvi pooperacijski mesec, nato pa na mesečni osnovi do konca prvega leta, po potrebi pa še dlje.

Kaj mora vedeti vsak pacient po transplantaciji?

Vsak pacient mora vedeti, da se po transplantaciji roženice lahko kadarkoli v življenju pojavi reakcija v obliki zavrženja in da mora o vsakem zmanjšanju vidne ostrine, motnem vidu, rdečici na očesu, nastanku sumljivega sekreta TAKOJ obvestiti Kliniko.

Ali so Klinika Svjetlost in zdravniki dostopni tudi ob vikendih v nujnih primerih?

Naši zdravniki so dostopni na poziv tudi ob vikendih in 24 ur na dan. 

Uspešnost operacije in prognoza preživljanja transplantata

OP dvorana rožnica

Od česa je odvisen uspeh operacije in prognoza preživetja transplantata?

Odvisen je od predoperacijski diagnozi, metode operacije in natančnega pooperacijskega spremljanja bolnika. Za nizko tvegane bolezni je uspešnost nad 90 %, medtem, ko je pri visoko rizičnih bolnikih ta prognoza od 30-70 % , kar je odvisno od tega, za katero bolezen roženice gre. Reakcija zavrženja transplantata, glavni razlog neuspeha operacije, se javi mnogo redkeje po slojeviti transplantaciji kot pa pri perforativni. Zelo pomembne so tudi izkušnje kirurga, ne samo glede izvajanja operacije, pač pa tudi glede pooperacijskega spremljanja in prilagajanja terapije, ki je različna glede na tip bolezni. Tudi v primeru, da ni dobrega sodelovanja pacienta v redni uporabi predpisane terapije, je lahko transplantat ogrožen. Med najpomembnejšimi dejavniki za uspešnost operacije pa je predoperacijsko stanje prejemnika očesa oziroma predoperacijska diagnoza. Transplantacija roženice je na splošno najbolj uspešna oblika transplantacije in največkrat je po operaciji potrebna samo lokalna kapljična terapija. Tako visoka uspešnost transplantacije je zato, ker je roženica „imunološko privilegirano tkivo“, kjer so reakcija zavrženja tujega tkiva zelo redke. Uspešnost je zelo odvisna od diagnoze, ki jo ima pacient, eventualne prisotnosti in obsegu krvnih žil v področju roženice in eventualnemu vnetju očesa. 

Pri katerih boleznih so transplantacije najuspešnejše?

Med najuspešnejše transplantacije sodijo transplantacije pri keratokonusu, distrofiji in degeneraciji roženice (uspešnost nad od 90 %) in nevaskulariziranih brazgotinah na roženici in psevdofaknih keratopatijah (okrog 80 %). Pri pacientih, ki imajo postkeratitične brazgotine na roženici, ulkus (čira) roženice ali pri ponovljenih transplantacijah je uspešnost okrog 60 %. 

Katera stanja roženice imajo najslabšo prognozo?

Najslabšo prognozo imajo pacienti, ki bolujejo od kombustije roženice, intenzivno vaskulariziranih brazgotin, zelo »„suhega«“ očesa ali avtoimunih bolezni tipa Stevens-Johnsonta sindroma (okrog 20-30 %).