Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Druge metode za korekcijo dioptrije: vgradnja fakičnih leč

Pri osebah, ki imajo izjemno visoke dioptrije (več kot -10.0 ali +6.0) ali pa se pri pregledu odkrije, da so njihove roženice (prednji prozorni del očesa) pretanke za preoblikovanje z laserjem ali imajo določene nepravilnosti na roženici, zaradi česar bi lahko prišlo pri laserski odstranitvi dioptrije do rizičnih zapletov, obstaja možnost vgradnje fakičnih leč v oči (Implantable Collamer lens- ICL, Verisyse, Veriflex).

Staar Surgical Visianicl Phakic Fakične leče se vgradijo v prednji del očesa (pred ali izza zenice), brez odstranjevanja naravne leče in funkcionirajo kot kontaktna leča v očesu, pri čemer pacient nima nikakršnih skrbi zaradi njih, oz jih niti ne občuti.

Operacija se izvaja skozi male reze, ki jih najpogosteje ni potrebno niti zašiti. Operacijski poseg je običajno brez zapletov ter je povsem neškodljiv za vse prizadete očesne strukture (pri tem posegu se ne odstrani nobena očesna struktura). Je izjemno primeren poseg za mlajše osebe (med 20 in 50 leti), ki še imajo sposobnost akomodacije oči oz. prilagajanje ostrine slike na daljavo in na bližino. Poseg je poleg tega tudi reverzibilen, oziroma, leča se lahko odstrani iz očesa brez dodatnih poškodb (očesu se sicer vrne dioptrija!). Velja v primeru povečanja dioptrije in potrebe po vgradnji leče z močnejšo dioptrijo ali v primeru nove mnogo boljše tehnologije).

Obstaja nekaj vrst tovrstnih leč (Implantable Collamer lens - ICL, Verisyse, Veriflex), ki omogočajo korekcijo dioptrije od -23 do +21 ter 6 cilindrov astigmatizma.

Implantable Collamer Lens (ICL)

Leče se vgradijo izza zenice (v zadnjo očesno sobico med šarenico in naravno lečo). Trenutno veljajo za najboljšo rešitev za osebe, ki niso primerni kandidati za lasersko odstranjevanje dioptrije, imajo pa dioptrijo od -0,50 do -18 in +0,50 do +8, korigirajo pa lahko tudi astigmatizem do 6 dioptrij. V primerjavi z drugimi generacijami fakičnih leč imajo večjo optično vrednost in so primerne tudi za osebe s večjim premerom zenic. Zaradi položaja leče v očesu je pri osebah z velikimi minus dioptrijami opaženo, da zelo popravijo vidno ostrino v primerjavi z očali in kontaktnimi lečami. Leča je izdelana iz biokompatibilnega materiala in ne povzroča imunološke reakcije očesa, ima pa tudi lastnost anti-refleksije in UV zaščite

Staar Surgical Visianicl Phakic Intraocular Toric

Verisyse/Veriflex

Leče se vgradijo pred zenico na šarenico. Omogočajo kvaliteten vid osebami z visokimi dioptrijami. Vgrajujejo se, kadar dioptrija znaša več kot je obseg dioptrij ICL leč pa tudi pri osebah s slabimi podpornim očesnimi aparati, kjer je vgradnja leć iza zenice onemogočena (npr. ICL). Leče obstajajo na trgu že več kot 20 let, tako, da so z njimi povezane tudi dolgoletne svetovne izkušnje, ki kažejo na odlične rezultate in stabilnost posega

Amo verisyse phakic intraocular lens
Amo veriflex foldable phakic intraocular lens