Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Poseg in okrevanje

Operativni poseg in okrevanje

Laserska odstranitev dioptrije je popolnoma neboleč poseg. Izvaja se ambulantno s kapljično anestezijo in pacient gre v pol ure posegu lahko domov.

Laserska odprava dioptrije traja med 5 in 10 minut za eno oko, odvisno od metode. Izvaja z anestezijo s kapljicami in je popolnoma neboleče. Oko se med operacijo drži odprto s pomočjo posebnega držala za veke, da pacient lahko neovirano utripa z vekami. Pacient je v teku cele operacije buden in ga oprater pouči, da usmeri vid proti zeleni fiksacijski lučki.

Sodobni laserji so opremljeni s sistemi spremljanja očesa (eye trackerji) med operacijo v večih dimenzijah, tako, da pacientov nemir in slučajni premiki očesa ne vplivajo na sam potek operacije ter varnost in preciznost posega.

Postoperativno okrevanje

laserska odprava dioptrije zagreb Postoperativno okrevanje je odvisno od načina odstranitve dioptrije. Po LASIK-u se pacienti čez dan ali dva lahko vrnejo k večini običajnih življenjskih aktivnosti, medtem, ko je po PRK posegu potrebno počakati pet do sedem dni.

Postoperativno okrevanje je praviloma odvisno od metode odstranjevanja dioptrije. Prvi dan po operaciji je slika ponavadi motna (kot npr. pogled skozi vodo) toda že naslednji dan pride do občutnega zbistrenja slike. Najhitrejše je okrevanje vida pri LASIK metodi, medtem ko je pri PRK metodi popolno okrevanje vida malo počasnejše in je odvisno od hitrosti celjenja površine očesa. Pri obeh metodah je v času okrevanja po operaciji izjemno pomembno izogibati se kontaktu oči s kakršno koli potencialno nečisto površino (prsti, voda iz vodovoda)..

Pri LASIK-u se ne priporoča pranje oči z vodo iz vodovoda 3-4 dni, medtem, ko se pri PRK to ne priporoča do zaceljenja površine očesa in odstranitve terapevtske kontaktne leče. V roku enega tedna po operativnem posegu se je možno vrniti k vsem življenjskim aktivnostim. Zaradi nevarnosti onesnaženja, infekcij in razdraženosti se priporočaizogibanje kopanju v morju v prvih 10 dneh v bazenih pa vsaj tri tedne.

Zmerne športne aktivnosti so dovoljene že po 5-6 dneh, toda skupinskim športom z žogo in borilnim veščinam bi se bilo treba izogibati vsaj en mesec dni zaradi nevarnosti slučajnih poškodb. Prav tako ni priporočeno dvigovanje težkih bremen vsa en mesec od posega. Po vseh posegih je obvezno dva tedna dajati kapljice v kombinaciji antibiotikom in/kortikosteroida in minimalno en mesec tudi kapljice umetnih solz.
NAROČITE SE

X2 doc.dr.sc. Maja Bohač

Refraktivni kirurg