Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Personalizirani (custom) tretmaji

Custom je splošni naziv za posebej prilagojene laserske posege, ki se lahko izvajajo z LASIK in PRK metodo. Standardni posegi odstranjujejo samo dioptrijo in način odstranjevanja dioptrije je popolnoma enak za vse paciente. Pri custom (prilagojenih) posegih so načini odstranjevanja dioptrije razlikujejo za vsako oko posebej, ker programska oprema laserja upošteva nepravilnosti mikroreliefov roženice ali optične nepopolnosti celega očesa diagnosticirane predhodno in jih popravi skupaj z dioptrijo zaradi izboljšanja pooperacijske kvalitete vida. 
 
HR Oculus Pentacam

Custom LASIK/PRK

Custom LASIK/PRK temelji na specifičnih karakteristikah vašega očesa. Praviloma ima vsako oko vrstospecifičnih optičnih nepravilnosti, ki jim pravimo aberacije višjega reda, kar lahko primerjamo s prstnim odtisom. Takšne nepravilnosti povzročajo motnje, kot so zmanjšana kontrastna občutljivost ali oslabljen nočni vid, bleščanje, sence in haloji (svetlobne obrobe).

Custom ali napredni LASIK/PRK zmanjša ali eliminira takšne nepravilnosti na očesu, zaradi česar postane postopek prilagojen oziroma individualiziran za vsakega posameznega pacienta, kar dosežemo s pomočjo wavefront tehnologije, ki beleži tridimenzionalno sliko očesa . Dobljene meritve se prikažejo v obliki map ter se avtomatično prenesejo v laser ter se s tem izvede korekcija vida po individualnem optičnem sistemu vsakega posameznega očesa, pri čemer se popravljajo diagnosticirane nepravilnosti. S to metodo se lahko doseže oster vid, ki ga je včasih nemogoče korigirati s standardnim LASIK-om, PRK-om, nošenjem očal ali kontaktnimi lečami, ki popravljajo samo dioptrijo (dioptrija je uvrščena med aberacije nižjega reda).

“Kako daleč” pacient vidi je odvisno do aberacije nižje vrste, kar lahko tretira s standardno LASIK proceduro.

Vendar pa je kakovost pacientovega vida odvisna od prisotnosti tipa in števila vidnih motenj oziroma aberacij višjega reda. Custom LASIK/PRK tretira tudi aberacije višjega in nižjega reda.

Custom tretmaji imajo pri vsakem podjetju drugačen naziv (brand names). Podjetje AMO takšne tretmaje imenuje naziva CustomVue, podjetje Alcon topo (topography guided) ali ocular (ocular wavefront guided). Pri Schwind laserju imamo možnost izbora med odstranjevanjem nepravilnosti samo roženice (prednjega prozornega dela očesa) ali celega očesa (corneal wavefront guided in ocular wavefront guided). Kateri izmed Custom posegov je boljši za posameznega pacienta je odvisno do njegovega očesnega stanja (npr. pri brazgotinah na roženici se skoraj vedno uporablja corneal guided, ki poleg dioptrije popravi tudi brazgotine, pri pacientih z izključnimi motnjami v nočnem vidu, ki niso posledica bolezni na mrežnici, pa se najpogosteje uporablja ocular guided). Standardni tretmaji (ki odstranijo samo dioptrijo) so primerni za večino oseb, ki imajo zdrave oči in zelo malo aberacij višjega reda, v primeru kakršnihkoli motenj pa dodatno odstranjevanje t.im. aberacij višjega reda omogoča kvalitetnejši vid.