Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Diagnostika in tehnologija

Diagnostične naprave

Roženični topografi

Oculus Pentacam HR in CSO Sirius roženični topografi snemajo obliko površine roženice in so najpomembnejša preiskava pri izbiri kandidata za lasersko odstranitev dioptrije. Naprave posnamejo prednjo in zadnjo površino roženice.Tako pokažejo v digitalni obliki resnično obliko površine - topografije kot tudi matematične modele, ki kažejo na odstopanja od oblike popolnoma zdravega očesa. Poleg topografije roženice oba topografa avtomatsko mapirata aberacije roženice višjega reda in prikažejo ter analizirajo sliko kompletnega sprednjega segmenta očesa (sprednje očesne sobice, zenice, šarenice, gostoto leče).

Pentacam HR uredjaj za 3D rožnićnu topografiju Pentacam HR se šteje kot zlati standard (referenčno napravo) za topografijo roženice in v le nekaj sekundah opravi 100 posnetkov roženice s po 138.000 obdelanih točk. 

Multifokalni aberometar CSO Sirius je direktno povezan z excimer laserjem in omogoča uporabo personaliziranih zdravljenj.

Aberometri

Luneau Visionix Aberometer in CSO IRX aberometer mapirajo aberacije nižjega (dioptrijo) ter višjega reda celotnega očesa. Podatek o aberacijah aparati pridobijo z analizo več kot 1500 točk. Objektivni podatki o dioptriji popolnoma izločijo možnost napačne korekcije dioptrije. Obenem tudi zmanjšujejo subjektivno odločanje pacienta gledeo dločitve o najboljši kakovosti slike (točni dioptriji). Z lasersko korekcijo aberacij višjega reda se primarno izboljša kakovost nočnega vida (zmanjša se razpršitev svetlobe). CSO IRX aberometer je povezan direktno z excimer laserjem in omogoča uporabo personaliziranih korekcij vida.

aberacija oka

Pupilometer

CSO pupilometer z menjanjem pogojev osvetlitvije med snemanjem meri velikost zenice v vseh svetlobnih pogojih. Podatek o največjem premeru zenice (premer zenice ponoči) je pomemben za načrtovanje laserskih posegovtako, da je cona odstranjevanja dioptrije vedno širša od najširše zenice. S tem se prepreči razpršitev svetlobe ponoči.

Način izvajanja preiskav

Pacient se vsede pred napravo, nasloni glavo tako da roženični topograf avtomatsko posname roženico oziroma aberometrični profil celotnega očesa pri aberometriji. Preiskava je neboleča, snemanje traja nekaj sekund. Preiskava je tudi neškodljiva, izvid pa se oblikuje takoj v digitalni obliki oziroma se natisne s tiskalnikom.

Laserska tehnologija

Schwind Amaris 750Hz

(Schwind High Tech Solutions, Nemčija) – excimer laser za odstranjevanje dioptrije. Laser trenutno velja za najbolj naprednega na trgu – ima največjo hitrost delovanja (750 Hz) glede na konkurenčne naprave.

laser za skidanje dioptrije O hitrosti laserja je odvisna hitrost odstranjevanja dioptrije. Schwind laser potrebuje za odstranitev 1 dioptrije manj kot 2 sekundi. Prav tako ima najmanjši premer žarka, s katerim oblikuje površino roženice (žarek je premera 0.65 mm glede na konkurenčne naprave npr. Alcon Wavelight 0.95 mm, AMO celo 2-6.5 mm). Hitrost odstranjevanja dioptrije je pomembna za natančnost korekcije, premer žarka pa je pomemben za kakovost in gladkost oblikovanja površine roženice. Zaradi tega ima ta laser zaradi velike hitrosti odstranjevanja dioptrije izjemno natančne rezultate (več kot 98% točnosti), zaradi majhnega premera žarka pa pusti najbolj gladko površino, ki je najbolj podobna oz. pri nekaterih pacientih celo bolj ravna kot naravno oblikovana roženica.

Poleg superiornih tehničnih karakteristik je posebnost Schwind Amarisa tudi njegov 6D tracker za spremljanje položaja in pomike očesa med operacijo: sistem spremlja oko ob horizontalnih in vertikalnih gibanjih, spremlja tudi rotacijske pome očesa ter statično in dinamično ciklotorzijo. Statična ciklotorzija upošteva dejstvo, da topografija očesa ni enaka pri sedečem položaju pacienta (ko pacient opravi diagnostiko očesa oz se pripravi načrt odstranjevanja dioptrije, ki se kasneje prenese v lasersko napravo) in ležečem položaju, ko se izvaja operacija. Sistem sledenja očesa (tracker) je prav tako najhitrejši glede na konkurenco, kar pomeni, da v milisekundah reagira na pacientov pomik očesa med operacijo in na ta način preprečuje neželene rezultate ter usmeri žarek na določeno področje roženice.

Wavelight Allegretto 400Hz

(Alcon Laboratories, USA) – Allegretto je drugi najhitrejši laser na tržišču, ki deluje pri hitrostih 400 Hz in potrebuje okrog 2 sekund za odstranitev ene dioptrije. Opremljen je z dvakrat hitrejšim sistemom spremljanja očesa tako, da poroča varen in točen rezultat tudi v primeru pomika očesa pacienta med posegom. Allegretto je najpogosteje uporabljan laser v Evropi z izvrstnimi in stabilnimi rezultati.

allegretto skidanje dioptrije

AMO Intralase 150Hz

(Abbott Medical Optics, USA) je femtosekundni laser za ustvarjanje flapov roženice. To je trenutno najpogosteje uporabljan femtosekundni laser na tržišču z zelo pozitivnimi izkušnjami s strani uporabnikov v zadnjih 10 letih (na tem laserju je operirano več milijonov parov očes v svetu, pri vseh ostalih laserjih se izkušnje na operiranih očeh še zmeraj štejejo v tisočih).

femtosecond laser (Abbott Medical Optics, USA) je femtosekundni laser za ustvarjanje flapov roženice. To je trenutno najpogosteje uporabljan femtosekundni laser na tržišču z zelo pozitivnimi izkušnjami s strani uporabnikov v zadnjih 10 letih (na tem laserju je operirano več milijonov parov očes v svetu, pri vseh ostalih laserjih se izkušnje na operiranih očeh še zmeraj štejejo v tisočih).
NAROČITE SE

X2 doc.dr.sc. Maja Bohač

Refraktivni kirurg