Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Metoda PRK (fotorefraktivna keratektomija)

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) je najstarejša laserska procedura za remodeliranje roženice, ki je z leti doživela vrsto izboljšav. Preoblikovanje roženice z excimer laserjem pri PRK metodi se opravi na površini roženice po odstranitvi epitela (površinskega obnovljivega sloja roženice).

Operacija je primerna za osebe z minus dioptrijami in astigmatizmom do 3,0 dioptrije, z blagimi nepravilnostmi roženice, pri tankih roženicah in pri brazgotinah na površini očesa.

HRVAŠKA

Fotorefraktivna keratektomija (PRK)

To je najstarejša metoda za lasersko odstranjevanje dioptrije, ki je bila prvič izvedena leta 1987. Metoda obsega mehanično odstranjevanje epitela (površnega obnovljivega sloja roženice) in preoblikovanje roženice z excimer laserjem. Epitel se najpogosteje odstrani z posebnim rezilom ali z rotirajočo ščetko. Po končanem posegu ostane na površini očesa „ranica“, ki zaceli v 3-5 dneh. Sam operacijski poseg ni boleč, vendar je pooperacijsko okrevanje pri tej metodi malce neprijetno. Praviloma je tudi na vračanje vidne ostrine potrebno počakati do zacelitve epitela, do popolne stabilizacije kvalitete vida pa je pogosto potrebno tudi nekaj tednov. Praviloma se danes epitel odstrani mehanično pri ponovljenih operacijah in pri določenih nepravilnostih roženice, medtem, ko se v ostalih primerih uporabi katera od modernejših različic te metode. 

Transepitelna fotorefraktivna keratektomija

(T-PRK, TransPRK, No touch PRK). Transepitelni PRK je najnovejša metoda PRK, pri kateri se epitel odstrani z excimer laserjem. Podjetje Schwind omogoča s svojim Amaris laserjem PRK brez dotika očesa tj. epitelni sloj in dioptrija se odstranita z laserjem v enem koraku, brez posega z roko kirurga.

Metoda T-PRK je v primerjavi s standardnim PRK, še posebej pa različica s katero se celoten poseg izvaja v enem koraku, prispevala k pomembnemu zmanjšanju postoperativnih neprijetnosti in bolečin pri pacientih in do hitrejšega celjenja očesa ter s tem tudi do hitrejšega okrevanja. V očesni Kliniki Svjetlost se izvaja izključno T-PRK metoda in sicer na laserju Schwind Amaris 750S.