Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Posebne terapevtske metode

Lasersko odstranjevanje dioptrije – tretiranje brazgotin in optičnih aberacij višjega reda

Razen za odstranjevanje dioptrije se laserska tehnologija uporablja tudi za zdravljenje brazgotin in distrofij roženice. Najpogosteje se za takšne bolezni uporablja metoda PTK (fototerapevtska keratektomija), ki remodelira samo površino roženice (prednjega prozornega dela očesa ) zaradi odstranitve dela zamegljenosti in zmanjšanja nepravilnosti, ki kvarijo vid. Po posegu se pogosto uporabljajo tudi zdravila, na primer Mitomicin, ki še dodatno pospešujejo bistrenje roženice in kontrolirajo celjenje, da bi se ohranil željen rezultat.

Obstajajo tudi različni vodeni tretmaji, ki se izvajajo na površini roženice ali optiki celega očesa in se najpogosteje uporabljajo pri osebah, ki so že imele podobne vrste operacij na očesu pred desetimi ali več leti in sicer z namenom dodatnega izboljšanja rezultatov, doseženih s tedanjo tehnologijo.

Prav tako je danes pri osebah s keratokonusom možno popraviti del nepravilnosti s pomočjo laserja, nakar se ponavadi izvede kolagensko prečno povezovanje - crosslinking zaradi stabiliziranja rezultatov in preprečevanja nadaljnjega napredovanja bolezni. Danes se pri osebah s keratokonusom pogosto izvaja crosslinking zaradi zaustavljanja napredovanja bolezni, a nekaj mesecev po stabilizaciji izvida sledi vgradnja fakičnih Implantable Collamer Lens (ICL) leč zaradi popolne odstranitve ali zmanjšanja odvisnosti takšnih oseb od očal in kontaktnih leč.