Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naročanje za pregled

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost je vodilna oftalmološka klinika v regiji, ki vam nudi kompletno oftalmološko storitev

Refrakcijske napake očesa (dioptrija)

Dioptrija predstavlja optično nepopolnost očesa oziroma nezmožnost očesa, da izostri sliko. Kratkovidni ste, če jasno vidite predmete v neposredni bližini, a so oddaljeni predmeti motni (npr. ne prepoznate osebe, ki se vam približuje, ne morete voziti brez očal ali gledati televizije). V tem primeru slika pada pred mrežnico (notranje očesne opne, ki sprejema svetlobne dražljaje) in potrebujete minus dioptrijo, da bi slika padla točno na mrežnico, in da bo ostra.

Starostna dioptrija Daljnovidni ste, če ne vidite dobro niti oddaljenih predmetov niti predmetov v bližini: npr. ne prepoznate osebe, ki se vam približuje, ne morete voziti brez očal ali gledati televizije ali če je slika motna tudi pri branju, delu z računalnikom, pisanju sporočil na mobilnem telefonu - Vaše oči se prekomerno naprezajo ali pa vas boli glava pri delu na bližini. V tem primeru slika pada izza mrežnice in potrebujete plus dioptrijo, da bo slika padla točno na mrežnico in da bo ostra.

Astigmatizem imate, če postanejo oddaljeni predmeti in predmeti v bližini motni in s senco. Astigmatizem je prisoten v primerih nepravilno zakrivljene roženice.