Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Metoda LASIK

Metoda LASIK

LASIK

LASIK (laser in situ keratomileusis) je danes najpogosteje izvajana vrsta posega za odstranjevanje dioptrije. LASIK je najpogostejši izbor kirurgov zaradi visoke preciznosti, odličnih in dolgotrajno stabilnih postoperacijskih rezultatov, popolne odsotnosti bolečine (tudi v času operacije in v postoperacijskem obdobju) in izjemno redkih komplikacij.

Procedura LASIK je sestavljena iz dveh korakov operacije. V prvem koraku se oblikuje flap (pokrovček na roženici), v drugem koraku pa se remodelira površina roženice z excimer laserjem. Flap na roženici se lahko formira na dva načina: 
  • Z mehaničnim mikrokeratomom (z rezilom, LASIK MK)
  • Femtosekundnim laserjem (brezkontaktno)

Femtosecond LASIK

Femto – LASIK (imenovanem tudi: ALL – Laser LASIK, Bladeless LASIK, iLASIK, Z-LASIK). 
Indikacije za operacijo so dioptrija od -10.0 do +6.0 in do ±6.0 cilindrov astigmatizma. Je način LASIK metode, ki je popolnoma avtomatiziran in upravljan z laserji, brez uporabe rezil. Femtosekundni laserji so v uporabi že od leta 2001 in so v osnovi predstavljali nov preboj v zanesljivosti LASIK operacij. Od 5 vrst femtosekundnih laserjev na svetu ima Klinika Svjetlost izkušnje z operiranjem kar na štirih tipih femtolaserjev (IntraLase FS 150 kHz, Ziemmer LDV, Technolas 520F in Visumax). Danes se izvajajo operacije izključno na najnovejšem modelu IntraLase femtosecond laserju z 150 kHz, ki je hkrati tudi najpogosteje uporabljani femtosekundni laser v svetu.

Zaradi preciznosti reza so flapi roženice (pokrovčki na roženici) pravilnejše oblike in predvidljive debeline v primerjavi s flapi, napravljenimi z mikrokeratomom. Zaradi tega je prednost takšne metode še posebej pomembna pri visokih dioptrijah, pri astigmatizmu in tanjših roženicah. Prav tako je tudi manjša možnost za nastanek suhega očesa in omogoča hitrejše celjenje. 

LASIK z mikrokeratomom (standardni LASIK)

To je prva razvita LASIK metoda, kjer je potrebna poleg dobre tehnologije tudi izkušena roka kirurga za oblikovanje flapa (pokrovčka na roženici) s pomočjo mikrokeratoma. Mikrokeratom je avtomatizirano električno rezilo, ki služi za oblikovanje flapa roženice. V zadnjih 25 letih se je kakovost izdelave, hitrost, preciznost in učinkovitost elektro- mehaničnih mikrokeratomov neprestano izboljševala, kar je privedlo do pomembnega povečanja varnosti in preciznosti operacije. Zadnje generacije mikrokeratomov, ki jih uporabljamo na naši kliniki, omogočajo zelo precizno oblikovanje flapa roženice, pravilen rob in predvidljive debeline in oblike ter velikosti. Postopek je zelo kratek in ni neprijeten za pacienta.