Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Ablacija retine

Kaj je ablacija retine?

Ablacija retine ali odstop mrežnice je urgentno stanje, ki ga je treba operirati čim prej. Najboljše rezultate dosežemo, če je operacija izvedena v roku 24 ur od odstopa mrežnice. Pri ablaciji mrežnica poči ter začne skozi nastalo mrežnično odprtino vdirati očesna vodica ter tako ločevati mrežnico od očesnega ozadja.

ablacije retine - očesna klinika zagreb

Kakšni so simptomi ablacije?

Pacient vidi sliko kot skozi temne zavese. Ko odstop mrežnice doseže center vida ali makulo (kar se lahko zgodi v roku 1-2 dni), postane vid tako slab da pacient ne more več ne brati niti prepoznavati oseb.

Kako se zdravi ablacija retine?

Abalacija retine se zdravi z operacijo imenovano vitrektomija. Ker se mrežnica normalno prehranjuje samo dokler je zlepljena z očesnim ozadjem, vsak retinalni odstop ali ablacija trajno poškoduje mrežnico. Iz tega razloga je potrebno opraviti operacijo čim prej, zato vsako čakanje pomeni tudi bistveno slabši rezultat po operaciji. V očesni kliniki Svjetlost lahko vitreoretinalno operacijo organiziramo v roku 24 ur od najave ob delavnikih in praznikih. Operacijo izvedemo v lokalni anesteziji s sedacijo. To pomeni, da pacient dobi blokado zraven očesa ter hkrati tudi v žilo posebno sredstvo za umiritev. Takšen način operacije je za pacienta popolnoma neboleč. Operacija v povprečju traja okrok ene ure. Po operaciji gre lahko pacient domov še istega dne.

Pri vitrektomski operaciji se vstopi v oko z instrumenti skozi 4 majhne odprtine v elikosti do 1 milimeter v predelu beločnice. Med operacijo odstranimo očesno steklovinaker je le ta obolela in je tudi izzvala ablacijo. Steklovino kasneje nadomesti zdrava očesna vodica, katero oko samo proizvede da lahko oko normalno funkcionira. Po odstranitvi steklovine se poiščejo luknjice na mrežnici, le te se zlepi z laserjem tako da mrežnica ponovno naleže na očesno ozadje. 

Kaj se vnese v oko po operaciji ablacije?

Na koncu operacije se vnese v oko plin ali silikonsko olje, ki pripomore, da retina ostane zlepljena dokler je potrebno za dokončanje zdravljenja. V Kliniki Svjetlost sicer največtovrstnih operacij dokončamo s plinom. Prednost vnosa plina je, da po 2-6 tednih sam izgine iz očesa tako da ni potrebno na dodatno operacijo za odstranitev silikonskega olja. V primerih ablacij, ki niso bile odkrite in zdravljene pravočasno ali so zapletene ter obstajajo že brazgotine, se v oko vnese silikonsko olje, ki se nato čez nekaj mesecev odstrani, lahko v očesu ostane tudi več let posebej če je oko močneje poškodovano. Včasih, posebej še pri kompliciranih ablacijah pa je potrebna večkratna operacija za dosego optimalnega rezultata.

Koliko časa traja okrevanje in kako postopati v postoperativnem procesu?

Oko po operaciji ni zelo rdeče niti boleče, okrevanje pa je hitro. Kapljice in mazilo je treba je treba aplicirati nekaj tednov po operaciji, oko pa mora biti zaprto samo en dan. Kontrolni pregledi se dogovorijo za prvi dan po operaciji, 7 dni po operaciji in 2-3 tedne po operaciji. Pri nezapletenih ablacijah se pacient k vsakdanjim aktivnostim lahko vrne že po približno 10 dneh. V teh desetih dneh je potrebno mirovanje in pozicioniranje telesa, ponavadi v ležečem položaju na bok ali sedenje z glavo obrnjeno navzdol. Branje, delo na računalniku ali gledanje televizije z drugim očesom je dovoljeno ves čas.

Zakaj Klinika Svjetlost?

Pri ablaciji retine igra čas odločujočo vlogo, zato nam se javite čim prej, da lahko za vas takoj organiziramo operacijo ter s tem rešimo funkcijo vida. Odlašanje operacije ne prispeva k dobremu končnemu rezultatu. Posebna prednost naše Klinike je možnost organizacije operacije v roku 24 ur ter operacija v lokalni anesteziji in odhod domov še istega dne ter zaključek operacije z vnosom plina. Pri vsaki operaciji, pa čeprav le ta izvaja v lokalni anesteziji, je prisoten zdravnik anesteziolog, ki kontrolira krvni pritisk, utrip srca, dihanje, stopnjo kisika v krvi, nivo sladkorja ter po potrebi lahko dodatno intervenira.