Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Degeneracija makule

Starostna degeneracija makule ali rumene pege

Makula ali rumena pega je osrednji del retine ali mrežnice, ki nam omogoča centralni vid, branje in razlikovanje drobnih podrobnosti. Starostna degeneracija makule je bolezen, ki se ponavadi pojavlja pri starejših odraslih osebah ponavadi nad 50 leti, rezultat katere pa je izguba vida v sredi vidnega polja, tako, da je oteženo in onemogočeno branje in prepoznavanje obrazov, čeprav ostali periferni vid omogoča vse ostale vsakodnevne aktivnosti. Dejavniki tveganja, poleg starostne dobe, so družinska anamneza, kajenje in povišan krvni pritisk ter maščobe. Javlja se v dveh oblikah: “suhi” in “vlažni”.
  Dijagnostika OCT

Kaj je suha in kaj je vlažna degeneracija makule?

Suha oblika makularne degeneracije se kaže s spremembami ko začnejo propadatia mrežnične celice odgovorne za vid. Suha oblika napreduje počasneje kot vlažna oblika, toda sčasoma prav tako pripelje do nepovratnega zmanjšanja vidne ostrine. Najtežja oblika suhe degeneracije pripelje do popolnoma ogolelih delov mrežnice z nazivom geografska atrofija, ker spominja na geografsko karto področij, na katerih manjkajo deli celičnega tkiva odgovornega za vid. Na žalost ne obstaja trenutno noben učinkovit način zdravljenja suhe degeneracije makule, temveč je izjemno pomembno jemati kombinacije vitaminov in visokih doz antioksidantov luteina ter omega kislin, ki dandanes obstajajo v že pripravljenih farmacevtskih preparatih in dokazano upočasnjujejo napredovanje suhe strarostne degeneracije makule, kot tudi njen prehod v vlažno obliko.

V vlažni obliki starostne degeneracije makule poleg propadanja tkiva makule pride tudi do krvavitev in nabiranja tekočine iz nenormalnih krvnih žilic pod mrežnico. Če se tako stanje ne zdravi lahko v času nekaj tednov ali mesecev pride do nastajanka brazgotin kar ima za posledico trajne in nepopravljive poškodbe fotoreceptorev rumene pege tr hitre izgube vidne ostrine.   

Kakšni so simptomi vlažne degeneracije makule?

Pojav slabenja centralnega vida, oteženo branje, nastanek centralno nameščene sence ali izgube dela slike v centru, izkrivljene črte (npr. pri reševanju križank v časopisu), problemi razlikovanja barv in počasnega okrevanja vida pri prehodu iz svetlega prostora v temnega so najpogostejši simptomi vlažne degeneracije makule.

Kako se diagnosticira vlažna degeneracija makule?

Izkušeni oftalmolog že s samim širjenjem zenic in pregledom makule lahko ugotovi krvavitev ter oteklino rumene pege. Potrditev diagnoze pridobi med pregledom na OCT-napravi. Včasih pa se dodatno potrdi diagnoza fluoresceinsko angiografijo.

Kako se zdravi vlažna degeneracija makule?

Čeprav vlažna degeneracija, za razliko od suhe, povzroči hitro izgubo vida, dandanes obstajajo zelo učinkovita zdravila pod nazivom anti-VEGF (engl. anti-Vascular Endothelial Growth Factor), ki zmanjšujejo krvavitve in odtekanje tekočine pod makuloter izboljšujejo vid. Zdravila se uporabljajo v obliki injekcije v oko. Zdravilo se vbrizga v oko z lokalno anestezijo ter je neboleč poseg. Po posegu lahko pacient takoj odide domov. Zdravljenje traja od več mesecev do več let in zahteva ponavljanje injekcij v razmaku meseca dni. Trenutno se na trgu nahajajo Avastin (bevacizumab), Lucentis (ranibizumab) te Eylea (aflibercept), v klinični fazi raziskovanja pa je Fovista (anti-PDGF – engl. Anti Platelet Derived Factor). Vsa v svetu dostopna zdravila za zdravljenje vlažne degeneracije makule, uporablja tudi Klinika Svjetlost.

Zakaj je pomembno zgodnje odkrivanje in preprečevanje te bolezni?

Za starejše paciente je zelo pomemben preventivni očesni pregled, na katerem se lahko z enostavnim širjenjem zenic ugotovi v kakšnem stanju je makula. Začetne spremembe vlažne degeneracije se lahko uspešno zdravijo z omenjenimi injekcijami.

Zakaj očesna Klinika Svjetlost?

Očesna klinika ima veliko izkušenj pri zdravljenju te bolezni predvsem ker smo zdravljenje z injekcijami začeli že leta 2005, le nekaj mesecev po odkritju tega načina zdravljenja v Združenih državah Amerike. Uporabljamo vsa dostopna zdravila. Zdravljenje z injekcijami izvajamo ambulantno in celoten postopek traja le okrog 15 minut. Zdravljenje načrtujemo individualno saj naša OCT diagnostična naprava omogoča zaznavanje najbolj subtilnih sprememb v očesu. Trenutno pa sodelujemo pri izvajanju ameriške študije za preizkus novega naslednjega zdravila za vlažno degeneracijo makule Fovista ter smo tudi certificirani iz strani ameriških regulacijskih organov, ker zadovoljujemo najvišjo stopnjo diagnostično-tehnološke ravni za preizkus novih zdravil za bolezni retine.