Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Anti - VEGF terapija

Anti - VEGF zdravila

Anti-VEGF zdravila so nova skupina "pametnih" zdravil, ki se uporabljajo pri zdravljenju retinalnih bolezni v zadnjih 10 letih. Ta zdravila so omogočila pomembno izboljšanje rezultatov zdravljenja do tedaj neozdravljivih ali težko ozdravljivih retinalnih bolezni. Najpogosteje se uporabljajo v zdravljenju vlažne degeneracije rumene pege, diabetične retinopatije, tromboz krvnih žil mrežnice in še nekaterih retinalnih bolezni. V Kliniki Svjetlost smo zdravljenje z anti-VEGF zdravili začeli že leta 2005, le par mesecev po njihovi prvi uporabi v očesni terapiji v Združenih državah Amerike. Od prve uporabe Avastina pa z razvojem novih zdravil prvi na Hrvaškem uporabljamo tudi Lucentis in Eylea. Danes uporabljamo vsa v svetu dostopna intraokularna zdravila.

Trenutno sodelujemo v izvajanju ameriške študije za preizkus Foviste, novega pametnega zdravila za vlažno degeneracijo makule, in smo tudi certificirani s strani ameriških regulacijskih organov, ker zadovoljujemo najvišjo stopnjo diagnostično-tehnološke ravni za preizkus novih zdravil.
  ANTI VEGF terapija

Kako se anti-VEGF zdravila uporabljajo?

V Kliniki Svjetlost anti-VEGF zdravila uporabljamo ambulantno v čistem prostoru, ki je opremljen samo za uporabo teh injekcij. Celoten postopek traja 15 minut. Oko se anestezira s kapljicami, dezifincira z jodom za aplikacijo pa se uporabi injekcija s tanko 30 Gauge iglo. Injekcija je neboleča in pacient gre domov takoj po posegu. Po prihodu domov lahko pacient sam odstrani povoj z očesa in nekaj dni kaplja v oko umetne solze. Zdravljenje se ponavlja v mesečnih presledekih ter ga je potrebno ponavljati več mesecev ali celo let, z možnimi presledki povezanimi z rednimi kontrolami.

Zakaj Eylea?

Eylea (aflibercept) je najnovejše in najmočnejše zdravilo iz skupine zdravil anti-VEGF, ki se prav tako aplicira v oko za zdravljenje bolezni očesnega ozadja. Eylea deluje na podoben način kot druga zdravila iz skupine anti-VEGF. Blokira faktor, ki je odgovoren za krvavitev in formiranje novih krvnih žilic v mrežnici očesa (vidna opna, ki oblaga notranji del očesa in je najpomembnejša za gledanje) ter na ta način upočasnjuje, zaustavlja, pri nekaterih pacientih pa tudi popravlja vidno ostrino. En faktor dela to zdravilo posebno v delovanju to je placentalni faktor rasti (PlGF) zato je delovanje tega zdravila večkratno, s samim tem pa tudi bolj učinkovito.

Primarno se Eylea uporablja pri pacientih, ki imajo bolezen rumene pege (center vida), v kateri prihaja do nastanka novih krvnih žilic, ki puščajo in krvavijo. Bolez se imenuje vlažna degeneracija rumene pege (makule).

Indikacije so razširjene na zdravljenje oteklin vidne opne, ki jih je povzročila blokada v cirkulaciji, kot je tromboza centralne mrežnične vene, in pri pacientih, ki imajo diabetično retinopatijo – komplikacije na vidni opni zaradi dolgotrajne in slabo kontrolirane sladkorne bolezni.

Najnovejše študije so pokazale, da je Eyela celo boljše zdravilo od Avastina in Lucentisa, ki se še naprej uporabljajta pri zdravljenju navedenih bolezni in so seveda zelo dobra zdravila. Eylea ima večji učinek pri faktorju nastajanja divjih krvnih žilic, delovanje je podaljšano, kar v praksi pomeni, da je potrebno manj injekcij in to v daljših razmakih.   

Kaj to pomeni za pacienta?

Pri navedenih boleznih je potrebno dati večje število injekcij, da bi spravili bolezen pod kontrolo tako ni moč vnaprej napovedati koliko injekcij bo potrebno ter ali se bo bolezen ponovno pojavila po tem, ko se je umirila po uporabi prve injekcije. Druga zdravila je potrebno dajati vsak mesec. Eyela pa se najpogosteje daje na vsake dva meseca, kar je seveda manj stresno za pacienta, bolj prikladno je zaradi zmanjšanega števila obiskov pri zdravniku, zaradi večkratnega mehanizma delovanja pa je učinek zdravljenja boljši kot pri prejšnjih zdravil iz te skupine.

Zakaj očesna Klinika Svjetlost?

Imamo bogate 10 letne izkušnje pri zdravljenju z anti-VEGF injekcijami. Poseg je neboleč, hiter in se izvaja ambulantno. Ninepotrebnega čakanja ter imamo vsa dostopna zdravila. Smo tudi edina očesna klinika v regiji, ki uporablja najsodobnejši Swept Source OCT, ki ima najboljšo resolucijo in pri tem zazna tudi najmanjše spremembe bolezni rumene pege. V neželenem primeru vnetja očesa po uporabi injekcije, ki lahko pojavi pri 1 od 1000 pacientov je zdravljenje takšnega vnetja operativno in ga organiziramo takoj v prvih 24 urah, kar je pomembno za preprečevanje komplikacij vnetja.