Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Celofan in ruptura makule

Bolezni površine rumene pege (makule)

Posebna skupina bolezni makule ali rumene pege, pri katerih se formira opna preko vidnega centra, se imenujejo bolezni površine makule in vključujejo rupturo rumene pege, celofan rumene pege in vitrealno trakcijo rumene pege. 

Kaj je ruptura rumene pege (makularna odprtina)?

Ruptura makule ali rumene pege je defekt mrežnice v predelu rumene pege. Ruptura je lahko po vsej debelini ali v njenih slojih. Bozen se najpogosteje razvija brez jasnega vzroka, zaradi staranja očesa. Pogostejša je pri osebah, starejših od 60 let in pri ženskah. Pri manjšem številu pacientov je lahko posledica poškodbe očesa nastanek rupture a rumene pege. 

Kakšni so simptomi rupture rumene pege?

Ponavadi se bolezen pojavi na enem očesu in je popolnoma neboleča oziroma pacient ne zazna nikakršnih bolečin ali neprijetnosti v očesu. Rupture rumene pege delimo v štiri stadije, odvisno od velikosti odprtine. Prav dejstvo, da bolezen ponavadi nastane samo na enem očesu, je razlog, da se bolezen običajno pozno diagnosticira. Ker je drugo oko po navadi zdravo in pacient na njega dobro vidi, na začetku niti ne opazi simptomov, ali pa jih opazi, ko po naključju zapre zdravo oko.

Glede na to, da bolezen deluje na očesni vidni center, ima oseba kompletno vidno polje, vendar se pritožuje, da centralno slabše vidi oziroma, da začenja težje opažati linije obraza in detalje v prostoru okrog sebe. Opaža, da pri branju manjkajo črke ali da postane ravna linija prekinjena. 

Kaj je celofanska makulopatija?

Celofanska makulopatija je bolezen rumene pege, pri kateri nastane opna, ki prekriva center vida. Kakor opna napreduje in prehaja v gostejše žilno tkivo, se bolezen označi kot makularni pucker. 

Kakšni so simptomi celofanske makulopatije?

Bolezen se manifestira z zamotnenostjo in izkrivljanjem centralne slike, kar pacient najprej opazi pri branju: črke so motne in zakrivljene, linije postanejo valovite. 

Kako se diagnosticira ruptura in celofan rumene pege?

Izkušeni oftalmolog diagnosticira bolezni z očesnim pregledem s širjenjem zenic, podrobnejši vpogled v samo velikost luknjice ali debelino celofana pa se opravi s pomočjo neinvazivne diagnostične metode, ki se imenuje OCT (optična koherentna tomografija). Ocena in klasifikacija same velikosti luknjice je zelo pomembna v nadaljnem postopku spremljanja in zdravljenja. Namreč, majhne luknjice in blagi celofani po navadi povzročajo blage simptome in jih pacienti v glavnem niti ne opazijo. Velike luknjice ali debelejše celofanske opne producirajo pomembno poslabšanje vida in praviloma ne napredujejo več, zato jih je treba zdraviti. 

Kako se zdravi ruptura in celofan rumene pege?

Ruptura rumene pege se praviloma zdravi z operacijo, čeprav za majhne luknjice zadostuje tudi medikamentozno zdravljenje z injekcijami, ki se dajejo v oko. Vendar pa se je to zdravljenje izkazalo manj učinkovito od pričakovanega, zato operacija še naprej predstavlja šrvo metodo izbora. Celofan rumene pege pa se zdravi izključno z operacijo. 

Operacija, s katero se zdravijo omenjene bolezni rumene pege, se imenuje vitrektomija. Sodi med minimalno invazivne kirurške posege ter se izvaja ob lokalni anesteziji. Skozi majhne odprtine, premera do 1 mm, se vstopi v globino očesa, nakar se s preciznimi instrumenti odstranijo spremembe, ki prekrivajo rumeno pego. Takšna operacija ima visok procent uspešnosti, saj se v več kot 98% primerov uspešno zapre rupture in odstrani celofan. Sam poseg je za pacienta hiter in neboleč. Po operaciji gre pacient takoj domov, kontrolni pregled pa se opravi naslednji dan. Z zaprtjem rupture ali odstranitvijo celofana se zaustavi slabljenje vida, ki bi neizogibno napredovalo, pri večini pacientov pa pride tudi do izboljšanja vida. Izboljšanje vidapa je praviloma večje, če se bolezen diagnosticira dovolj zgodaj. 

Operacija se v naši Kliniki konča z vbrizgavanjem zraka ali plina v oko, ki izvrši začasen pritisk na mrežnico očesa in rumeno pego in omogoča hitrejše vračanje v prejšnjo normalno anatomsko stanje. Prednost plina in zraka je v tem, da sami izstopijo iz očesa po 2 do 4 tednih in ni potrebno priti na dodatno operacijo zaradi odstranjevanja silikonskega olja.

Kako poteka okrevanje po operaciji rupture ali celofana rumene pege?

Okrevanje po operacije je hitro, če oko ni vzdraženo in ni boleče. Nekaj tednov po operaciji se mora v oči kapati kapljice in mast. Glede na to, da se v očesu nahajata zrak ali plin, se vid postopoma vrača, kakor plin izhaja iz očesa. Možno je, da bo zdravnik operater pacienta zaprosil, da prvih nekaj dni prakticira ležanje na boku ali sedenje z glavo, upognjenoo navzdol. V naši kliniki ne priporočamo pozicioniranje glave navzdol. 

Zakaj Klinika Svjetlost?

Zdravljenje planiramo individualno, kajti na Swept Source OCT, aparat zadnje generacije, omogoča detekcijo tudi najbolj subtilnih sprememb. Operacija traja približno 30 minut in se izvaja v lokalni anesteziji z odprtinami 25 gauge (pod 1 mm). Operacija je neboleča, pacient gre takoj po operaiji domov. Operacije najpogosteje končamo z zrakom ali kratkotrajnim plinom, zato se vid hitro vrne. Zelo pogosto imamo paciente z mreno, zato opravljamo kombinirane posege: operacije mrene in rumene pege hkrati, kar podaljša poseg za samo 5 minut in tako ni potrebna dvakratna operacija.