Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Tujek v globini očesa

Tujek v očesu

Tujek v očesu je lahko kar koli – od delčka prahu, rastlinja, stekla do kovine. Ko se tujek znajde v očesu, to pomeni, da je predrlo roženico in/ali beločnico ter poškodovalo notranje strukture očesa kot so šarenica, leča ali v najtežjih primerih mrežnica ali retina. Mrežnica je najgloblja struktura očesa, ki nam omogoča pretvarjanje svetlobnega dražljaja v živčni signal. Ta se prenaša v možgane, kjer se ustvari slika, ki jo vidimo. Tuja telesa, ki vstopajo v oko z veliko hitrostjo, predstavljajo največjo grožnjo očesu.
  Tujek v globini očesa

Kateri so najpogostejši simptomi tujka v očesu?

Simptomi tujka v očesu so najpogosteje: neprijeten občutek ali občutek pritiska v očesu, bolečina, solzenje, fotoobčutljivost, povečano utripanje, nezmožnost odpiranja očesa, rdečica ali hematom(krvavitev očesa. Tuja telesa najpogosteje povzročajo praske ali poškodbe ali erozije roženice. Te poškodbe so ponavadi manjše in se pozdravijo s terapijo z antibiotičnimi kapljicami ter vstavljanjem terapevtske mehke kontaktne leče. Če pa se poleg navedenih simptomov javlja tudi odtekanje tekočine ali krvi iz očesa ali nagla oslabitev vida, se morate nujno oglasiti pri oftalmologu, ker obstaja veliko tveganje, da gre za tujek, ki je predrl v notranjost očesa. Takšne poškodbe najpogosteje nastanejo pri delu ali obdelovanju kovine.

Pregled očesa s tujkom

Pred pregledom vam bo oftalmolog nakapljal kapljice za anestezijo očesa, da bi vas lahko podrobno pregledal in vam odstranil tujek iz roženice ali veznice. Obarval bo tudi oko s fluorosceinskim barvilom, da bi preveril kako obsežna je poškodba in če obstajajo znaki da je predrta roženica. Obvezen del pregleda je tudi širjenje zenic s kapljicami, da bi lahko podrobno preverili notranje strukture očesa. Tujek je možno videti če pa obstaja krvavitev pa se pregled dopolni z ultrazvokom očesa.

Kako se tujek odstrani iz globine očesa?

Če gre za poškodbo predrtja s tujkom v očesu se mora pacient podvreči operativnemu posegu -odstranjevanju tujka in šivanju roženice ali veznice. Če je tuje telo obstalo v očesnem jabolku je potrebna  globinska operacija:vitrektomija z oskrbo retine. Včasih se po taki poškodbi lahko razvije travmatska mrena in je potrebna hkrati tudi operacija sive mrene. V kliniki Svjetlost izvajamo minimalno invazivno vitrektomijo preko drobnih odprtin do 1mm premera. Tujek se iz očesa odstrani s specialnimi pincetami ali sondo z elektromagnetom. Seveda je od velikosti tujka odvisno koliko bo potrebno razširiti eno od vhodnih odprtin, da bi tujek lahko odstranili iz očesa. Vse poškodbe, ki jih povzroči tujek je treba oskrbeti lokalno z antibiotičnimi kapljicami, globinske poškodbe pa tudi s sistemskimi antibiotiki, ker obstaja velik rizik bakterijske infekcije očesa.

Kakšna je prognoza?

Poškodbe predrtja lahko povzročijo zamegljenost roženice, ki se lahko odpravi s transplantacijo roženice, poškodbe leče, ki povzročijo mreno in poškodbe retine, ki lahko povzročij ablacijo oziroma odstop mrežnice. Ta se oskrbi z vitrektomijo. Vid po končani odstranitvi je odvisen od poškodbe, ki jo je tujek povzročil v notranjosti očesa ter od od hitrosti in veščini oskrbe poškodbe.

Zakaj Klinika Svjetlost?

Operativni poseg lahko organiziramo v roku 24 ur, 365 dni v letu. Pri poškodbi očesa lahko oskrbimo tudi poškodbo roženice, šarenice, operiramo travmatsko mreno in odstranimo tujek ter popravimo poškodbe na mrežnici. Operacije opravljamo z lokalno anestezijo ob prisotnosti anesteziologa, ki spremlja vitalne parametre pacienta. Glede na to, da je pri poškodbah predrtja zelo pomembno hitro reagirati, posebej zaradi možnosti infekcije so tudi možnosti za boljše okrevanje večje. Po operaciji pacient lahko biva v naši ustanovi ob 24 urni negi in uporabi intravenoznih antibiotikov ter vsakodnevnem nadzoru s strani zdravnikov z možnostjo ponovne intervencije, če je to potrebno.