Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Poseg in okrevanje

Kateri retinalni posegi so najpomembnejši?

Najbolj zapleten retinalni poseg je vitrektomija, operacija na očesnem ozadju. Z vitrektomijo zdravnik retinalni kirurg v oko vstopi z instrumenti skozi 4 majhne odprtine, velikosti do 1 milimeter na beločnici, odstrani steklovino in odpravi retinalne patološke spremembe.

Ali se vitrektomija opravlja z lokalno ali splošno anestezijo?

Z razvojem tehnologije in operativnih tehnik je postala danes vitrektomija minimalno invazivni operativni poseg, ki se opravi v lokalni anesteziji ter v povprečju traja približno eno uro. Pacient po posegu lahko odide domov. Poseg je neboleč in minimalno travmatičen za pacienta tudi ker ni šivov. Zaradi tega je okrevanje po operaciji občutno pospešeno.
  Vitrektomija

Kako zgleda sam poseg?

Vitrektomija se izvaja v operacijski dvorani pod mikroskopom, ob prisotnosti anesteziologa, ki poleg lokalne anestezije spremlja tudi vitalne funkcije pacienta in po potrebi pacientu dodaja zdravila za pomirjevanje. Anesteziolog spremlja vitalne funkcije: EKG, krvni pritisk, dihanje in oksigenacijo. Ni potrebe za splošno anastezijo. Pri operaciji se uporabljajo različni, zelo tenki in nežni inštrumenti, dbeline manj kot 1 milimeter, ki kirurgu omogočajo, da odstrani na primer kri iz očesa, nato pa različne novonastale spremembe kot je vezno tkivo, divje razrasle krvne žilice, razne membrane in opne, tuke v očesu in podobno. Običajno se med operacijo opravi tudi lasersko zdravljenje mrežnice.

Ali se pri vitrektomiji vnese v oko plin ali silikonsko olje?

Na koncu operacije se v oko najpogosteje da tako imenovana tamponada, Namen tamponade kot "notranjega povoja" je, da pospeši celjenje. V naši kliniki po posegu najpogosteje uporabljamo tamponado s plinom ali zrakom. Prednost takšne tamponade v primerjavi s tamponado s silikonskim oljem je, da zrak ali plin sam sčasoma izstopa iz očesa v roku 1-4 tednov in zato ni potreben dodaten operativni poseg kot npr. pri odstranjevanju silikonskega olja. Zato pacientu ni treba priti na dodatni poseg. V kolikor je bolezensko stanje očesa težje tedaj se za tamponado uporablja silikonsko olje, ki v očesu ostane več mesecev in tudi dlje.
poseg in okrevanje vitrektomije

Katere retinalne bolezni se zdravijo z vitrektomijo v Kliniki Svjetlost?

Z vitrektomijo se zdravi več očesnih bolezni. Najpogosteje se zdravi odstop mrežnice ali ablacije retine, ko se odstopljena mrežnica s pomočjo vnesenega plina ali silikonskega olja ponovno naleže na očesno ozadje. Zelo pogosto se vitrektomija uporablja za zdravljenje težkih obolenj očesa zaradi sladkorne bolezni. Takrat se iz očesa odstrani kri in zabrazgotinjeno tkivo, ki zapolnjuje oko ter onemogoča vid. Vitrektomija je učinkovita tudi pri zdravljenju bolezni makule ali rumene pege. Najpogosteje gre za rupturo ali razpoko rumene pege pa tudi makularni pucker, stanje, ko cener očesa prevleče membrana, ki stiska živce in slabi vid. Opravljamo tudi rekonstrukcije očesnega ozadja in odstranjujemo razne tujke iz očesa.

Kakšna je uspešnost vitrektomije in koliko časa traja okrevanje?

Vitrektomija je zelo uspešen operativni poseg, posebej, če se opravi pravočasno in brez čakanja. Za pacienta je znosna, ob izrazito nizki stopnji potencialnih komplikacij in stranskih učinkov. Postoperativno okrevanje je kratko, od 1-4 tednov,pri čemer se pacient lahko kitro vrne k vsakodnevnim aktivnostim.