Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Naročanje za pregled

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Diabetična retinopatija

Diabetes in oko

Diabetes je vodilni vzrok slepote in slabega vida delovno sposobne populacije v svetu. Oko, na žalost, zelo pogosto trpi zaradi diabetesa, pri čemer ni prizaneseno nobenemu delu očesa. Oko diabetika je bolj nagnjeno k nastanku različnih vnetij in degenerativnih procesov, prihaja pa tudi do zgodnejšega nastanka katarakte. Najpogostejša komplikacija diabetesa pri očesu je diabetična retinopatija.

Kaj je diabetična retinopatija?

To je komplikacija pri diabetesu pri kateri pride do poškodbe notranje plasti očesa, ki je sestavljeno iz živčnih celic, imenuje se retina ali mrežnica. Mrežnica ima ključno vlogo v človeškem vidu, ker se svetloba, ki vstopa v oko, v živčnih končičih mrežnice spremeni v električni pulz, ki preko vidnega živca potuje v možgane ter na ta način vidimo. Diabetes povzroča mikroangiopatijo tj. bolezen majhnih krvnih žil (kapilar), zato je v očesu posebej prizadeta mrežnica, ki ima veliko število kapilar.

Degeneracija makule

Kakšni so simptomi diabetične retinopatije?

Slabenje vida je glavni znak diabetične retinopatije. Do slabenja vida prihaja iz dveh razlogov. Prvi razlog ko zaradi povišane stopnje sladkorja v krvi kapilare v netralnem delu očesne mrežnice postanejo prepustne posledica pa je oteklina(edem) v centru očesa na področju rumene pege. To stanje imenujemo diabetični makularni edem. Tekočina, ki se je izlila iz kapilar škodi živčnim celicam, ki posledično degenerirajo kar pripelje do slabenja centralnega vida.

Drugi način kako diabetes okvari vid je, ko zaradi dolgoletnega diabetesa pride do zamašitve krvnih žilic očesa. V takem primeru je odgovor očesa na ishemijo (podhranjenost) razvoj neovaskularizacij ali novonastalih divjerastočih krvnih žilic. Ta stadij diabetične retinopatije se imenuje proliferativna diabetična retinopatija. Novonastale krvne žilice imajo zelo nestabilno žilno steno, ki pogosto poči ter tako pride do krvavitve v očesu ali hemoftalmusa. Oseba to opazi kot nenadno slabenje vida ali občutek kot bi se ji spustila megla pred očesom. Če se omenjeno stanje ne zdravi, zraste ob krvnih žilicah tudi vezno tkivo, ki zaradi kontraktilnih lastnosti dviguje mrežnico. To je zelo nevarno stanje ter je tudi zelo zahtevno za zdravljenje.

Kako se diabetična retinopatija zdravi?

PASCAL Synthesis 577 laser Na začetku je bilo glavni način zdravljenja lasersko zdravljenje, s katerim so se koagulirale prepuščajoče krvne žilice mrežnice. Danes je standard v zdravljenju tako makularnega edema kot tudi diabetične retinopatije intravitrealne injekcije iz skupine zdravil anti-VEGF. Injekcije se injektirajo po lokalni anesteziji s kapljicami skozi beločnico in so popolnoma neboleče. Zdravljenje se izvaja mesečno o času od nekaj mesecev do nekaj let. S pomočjo teh injekcij v nekaterih primerih dosegajo boljši rezultati kot po laserskem zdravljenju, ker laser lahko poškoduje tudi zdravo tkivo. Pogosto se z anto-VEGF doseže tudi izboljšanje vida, ne le stabilizacija obstoječega vida. Po izboljšanju vida z injekcijami se zdravljenje dopolnjuje s klasičnim laserskim zdravljenjem, ki potem trajno zadrži obstoječe izboljšano stanje. V naši Kliniki imamo enaga med najsodobnejšhi laserjev fotokoagulator Pascal, ki je ob terapiji manj boleč, postopek pa bistveno krajši in se izvaja v manj seansah.

Zakaj je pomembno zgodnje odkrivanje in zdravljenje diabetične retinopatije?

Pri diabetični retinopatiji, ki je napredovala, novonastale žilice in brazgotine uničujejo zdravo tkivo retine s krvavitvijo ali z zamašitvijo zdrave cirkulacije. Z zgodnjim zdravljenjem z injekcijami in laserjem lahko dosežemo uničenje teh novonastalih krvnih žil ali preprečimo njihov razvoj, če se začne zdravljenje pravočasno z injekcijami in laserjem.

Kaj pa, če je diabetična retinopatija napredovala?

V kolikor je diabetična retinopatija napredovala v težjo stopnjo proliferativne diabetične retinopatije, kjer novonastale žilice in brazgotine naraščajo ter krvavijo v oko in uničujejo ter ločujejo retino od podlage je edini način zdravljenja z operacijo. Ta operacija se imenuje vitrektomija in je za pacienta popolnoma neboleča. Poseg se izvaja z lokalno anestezijo ter po posegu pacient lahko odide domov. Danes se, glede na napredek tehnike in tehnologije operiranja, te operacije izvajajo čim prej, ker so minimalno invazivne in je rezultat ohranotve vida boljši.

Kako preprečiti razvoj diabetične retinopatije?

Treba je narediti vse, da do te težke komplikacije ne bi niti prišlo. Zaradi tega je pri vsakem diabetiku potrebna redna kontrola oči vsaj enkrat na leto. Pregled mora obvezno vključevati širjenje zenic in pregled očesnega ozadja, ne pa samo preizkus vida, ker so spremembe v oćesu lahko prisotne čeprav pacient še ne opaža slabenja vida.

Zakaj Klinika Svjetlost?

Posebna prednost naše klinike v zdravljenju diabetične retinopatije je v tem, da imamo zdravnike, ki se ukvarjajo izključno z zdravljenjem te bolezni. Vso diagnostiko in terapijo lahko opravimo istega dne. Naše diagnostične naprave so najsodobnejše in omogočajo natančno diagnozo ter načrtovanje zdravljenja. Pascal laser in 25 ter 27g vitrektomija omogočajo neboleče in minimalno invazivno zdravljenje, okrevanje je hitrejše ter ni odlašanja niti čakanja na poseg.