Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Pregled očesnega ozadja

Kako izgleda pregled očesnega ozadja: steklovine in mrežnice?

Pregled očesnega ozadja se začne z ugotavljanjem vidne ostrine na obeh očesih. 
  Pregled očesnega ozadja Sledijo merjenje očesnega pritiska in pregled v ambulanti na biomikroskopu, da se ugotovi ali obstaja prosojnost roženice ali siva mrena. Pred tem se v oči večkrat nakapajo kapljice za širjenje zenic. Zenice se na ta način širijo od 10 minut do pol ure, kar je odvisno od posameznika. Pregled globine očesa se opravi v ambulanti na biomikroskopu tako, da zdravnik prisloni lupo blizu očesa ali nežno na anestezirano oko. Na ta način lahko zdravnik vidi vse podrobnosti očesnega ozadja: steklovino in mrežnico. Pregled traja le eno minuto in je neboleč. Nekaj minut po pregledu je pri pacientu možna trenutna zaslepitev, ki pa hitro mine.
Po pregledu ostanejo zenice razširjene še ca dve uri, zato je po pregledu v v teh dveh urah oteženo branje ali vožnja avtomobila. 

Po pregledu

Po pregledu zdravnik lahko postavi diagnozo, določi zdravljenje ali predlaga dodatne preiskave. Ponavadi se pregled dopolnjuje z dodatnimi preiskavami kot npr. OCT- optična koherentna tomografija, fluoresceinska angiografija ali ultrazvok očesa. Vse te preiskave se v kliniki lahko naredi takoj, tako, da ni potrebno dodatno naročanje ter vnovičen prihod v kliniko.

Po dodatnih preiskavah zdravnik določi zdravljenje. Lahko je zdravljenje z zdravili, kapljicami, laserjem, intraokularnimi injekcijami ali pa se dogovori za operacijo. Vsa navedene terapije se lahko opravijo še istega dne. V kolikor je operacija nujna se lahko le ta organizira še istega dne, kot npr. v primeru ablacije retine ali poškodbe očesa s tujkom.

Ali je potreben kontrolni pregled?

Retinalne bolezni so ponavadi zapletene bolezni, ki trajajo dlje ali so kronične, zato je potrebno kontrolirati paciente skozi daljše obdobje v tedenskih ali mesečnih intervalih. Na kontrolnih pregledih se prav tako širijo zenice ter se opravijo posamezne potrebne preiskave, vendar je praviloma kontrolni pregled krajši.