Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Prirojena mrena

Zakaj nastane prirojena mrena?

Včasih se otrok že rodi z mreno na enem ali na obeh očesih. Takšne prirojene mrene po navadi nastanejo zaradi razvojnih motenj ali pa zaradi nekih okužb, dokler je bil otrok še v maternici. Glede na to, da motna leča preprečuje vstopanje svetlobe v oko tudi, če je ostanek očesa popolnoma zdrav, če se mrena takoj ne odstrani, se otrokov vid ne bo mogel razvijati in bo ostal slaboviden tudi po uspešno napravljeni operaciji. Zato je treba prirojeno mreno čim prej operirati, še pri dojenčkih.   

Kako poteka operacija prirojene mrene?

Pri operaciji se napravi nekaj milimetrov velik rez ter se s pomočjo ultrazvoka odstrani motna leča, na njeno mesto pa se skozi mali rez vstavi umetna leča. Umetna leča se nahaja na istem mestu, kjer je bila tudi naravna in se ne vidi, da je v očesu, traja pa vse življeneje.   Po operaciji mrene v otroštvu se mora zdravljenje nadaljevati (očala, okluzija) zaradi izboljšanja razvoja vidne ostrine na operiranem očesu.   Operacija se izvaja s splošno anestezijo, traja do desetih minut po očesu.   Ker je naravna leča pri dojenčkih mehkejša kot pri odraslih osebah, pri katerih se običajno izvajajo takšne operacije, je možno narediti ultrazvočni del posega z mnogo manj energije, zaradi česar je mnogo manj travmatičen za oko. 

Operacija sive mrene

Zakaj očesna Klinika Svjetlost?

Da bi bili po operaciji čim bližji fiziologiji in funkcioniranju otroškega očesa, ki ima akomodacijo (prilagojenost gledanja na vse oddaljenosti), v očesni Kliniki Svjetlost otrokom vgrajujemo leče, ki so najbolj podobne naravnem vidu. Z vgradnjo takšnih leč ima otrok ohranjeno možnost prilagajanja očesa gledanju na vse oddaljenosti (blizu, srednja oddaljenost, oddaljenost) in dober vid.  Na voljo je več vrst takšnih leč, izmed katerih bi izdvojili najmodernejše Symfony leče z razširjenim razponom.