Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Strabizem

Kaj je strabizem?

Strabizem je motnja položaja ali premikanja oči, pri katerem oba očesi nimata iste smeri gledanja.   Pri zdravih očeh sta obe očesi poravnani in gledata v isto točk ter so njuni premiki vsklajeni. V nekaterih primerih pride do strabizma - omejene mobilnost enega od   očes v določeno smer. Pri otrocih je strabizem najpogosteje naraven ali pa se razvija v zgodnjem otroštvu, lahko pa nastane tudi ob mehaničnih poškodbah očesa in različnih nevroloških in internističnih boleznih. Pri odraslih ljudeh strabizem pogosto nastane ob poškodbah glave ali očesa zaradi paralize nekaterih obočesnih mišic, ki skrbijo za premike očesa.   Prav tako lahko nastane tudi zaradi nekaterih endokrinoloških in imunoloških bolezni   (npr. bolezni  ščitnice).  Najpogosteje je oko zamaknjeno navznoter (esotropia) ali navzven (eksotropija), malce manj pogost pa je vertikalen odklon očesa.   Pogosto je strabizem povezan tudi z drugimi motnjami vida (slabovidnost, refrakcijske napake, nistagmus). 

Pregled strabizem

Zakaj operirati strabizem?

Strabizem pri otrocih ovira normalen in zdrav razvoj vida in je zato pomembno čimprejšnje zdravljenje.   Pogosto je kombiniran z drugimi motnjami vida pri otrocih, zato ga je treba zdraviti v kombinaciji z drugimi metodami zdravljenja. Najpogostejša posledica strabizma je nastanek slabovidnosti (ambliopije) na očesu, ki ni postavljeno pravilen položaj.   Slabovidnost se lahko zdravi samo v otroštvu, zato je strabizem najbolje operirati, ko je vid še v fazi razvoja.

Vsako oko premika šest mišic, impulz za obračanje pa prihaja iz možganov ter je v normalnih pogojih vedno enak za obe očesi.   Z usklajenimi gibi oči je doseženo popolno sodelovanje obeh očes, kar omogoča razvoj binokularnega vida oziroma sodelovanje pri gledanju z obema očesoma hkrati.   Pri tem se dve malce različni sliki stapljata v možganih, ki omogočajo ustvarjanje ene slike v treh dimenzijah (stereo, 3D vid). Če sta obe očesi v paralelni poziciji ali če je zaradi nekega razloga omejeno premikanje enega od očes, vido   oseba dvojno sliko.

To je pojavna oblika ker možgani ne morejo združiti dveh povsem različnih slik.   Odrasli ljudje takšnih   situacij ne morejo sprejeti in morajo zato pogosto zapirati eno od očes, ki beži, da bi lahko normalno delovali v vsakdanjemu življenju. Otroci, pri katerih so možgani mnogo bolj prilagodljivi, podzavestno izključijo oko, ki ni v pravem položaju, ali, ki ne spremlja drugega očesa tako da obstaja nevarnost za razvoj že prej omenjene slabovidnost izključenega očesa, ki ne sodeluje pri gledanju. Posledica tega pa je, da se na koncu ne bo razvil niti binokularni niti stereo vid.
  
Operacije strabizma se izvajajo pri odraslih osebah tudi v primeru, da ni nikakršnih motenj (dvojnih slik), in čeprav je razvoj vida že končan. V takšnih primerih se opravljajo posegi zaradi kozmetičnih in socioekonomskih razlogov (pogosta je društvena stigma in izključenost).   Z odpravo strabizma lahko   pacientu omogočimo boljši estetski izgled in lažje socialno prilagoditev. 

Operacija strabizma

Kako poteka operativni poseg?

V primeru, ko je operacija najboljša rešitev, se po preciznih predoperacijskih izračunih izvede poseg na mišicah, ki premikajo oko. Operacija strabizma se opravi s splošno anestezijo in traja od pol ure do ene ure in pol, kar je odvisno od zahtevnosti posega.   Cilj operacije je namestiti oko v želeni položaj, v primeru paralize mišic pa se poskusi očesu vrniti pomičnost. Da bi dosegli želeni položaj očesa je potrebno v samem posegu oslabiti ali okrepiti mišico, kar se lahko doseže s premikanjem ležišča mišic, s skrajševanjem, razcepitvijo ali ustvarjanjem dvojnega ležišča mišic. V primeru paralize mišic (zmanjšanje pomičnosti) se k paralizirani mišici pridružijo vezi zdravih bližnjih mišic, da bi se jim izboljšala pomičnost. Pacientu se olajša operacija strabizma tako, da drži obe očesi v isti ravnini. V večini primerov se lahko doseže popolna ozdravitev.   

Kako poteka in koliko časa traja okrevanje?

Po operacije strabizma gre lahko pacient še isti dan domov.   Naslednje jutro se opravi prva kontrola. Pri otrocih pa se priporoča, da do prve kontrole ostanejo v klinični namestitvi skupaj z enem od staršev. V zgodnjem pooperacijskem obdobju (do sedem dni) je običajno prisoten neprijeten občutek in občutljivost na svetlobo.   Potreba sta približno dva tedna, da se rana popolnoma zaraste in, da beločnica ponovno postane popolnoma bela.
V obdobju treh tednov se po operaciji uporablja predpisana kapljična terapija. V tem času se priporoča izogibanje težjih fizičnih naporov, bazenov in zadimljenih prostorov. Druga kontrola se opravi po enem tednu, tretja pa   mesec dni po operaciji.

Otroci lahko gredo znova v vrtec ali v šolo po dveh tednih. Vrnitev na delo je odvisna od vrste dela. Pri uradniških delih se lahko vrnete na delo že po sedmih dneh.

Zakaj Klinika Svjetlost?

Edini v regiji izvajamo operacije vseh vrst strabizmov: horizontalne, vertikalne, pareze, nistagmuse, dvojne slike in to brez čakanja.   Opravljamo tudi operacije strabizma pri odraslih osebah.   Uporabljamo metode in operacijske tehnike, kakršne uporabljajo   najboljši svetovni centri. Očesna Klinika Svjetlost ima največje število operacij strabizama v regiji med vsmi zasebnimi oftalmološkimi   ustanovami.

Imamo dolgoletno sodelovanje z Oddelkom za otroke in strabizem univerzitetne klinike Ludwigs Maximilian v Münchnu in prof.   Oliverjem Ehrtom, ki sodi med vodilne evropske strokovnjake za strabizem.