Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Pregledi otrok

Oftalmološki pregled otrok traja do dve uri in obsega:
  1. določanje vidne ostrine na bližino in daljino
  2. testi za strabizem in stereovid
  3. širjenje zenic in določanje objektivne dioptrije 
  4. kompleten pregled prednjega in zadnjega očesnega segmenta.
Metode za določanje vidne ostrine so različite in so odvisne od starosti. Pri dojenčkih se uporabljajo posebne kartice z vzorcem, s pomočjo katerih se ugotovi, katera veličina vzorcev vzbuja dojenčkovo pozornost ter se rezultat primerja s tabelami, predpisanimi za to starost.

Pregled za strebizem Za predšolske otroke se uporabljajo slikice (simboli Lea), ki so izdelane po enakih predpisih kot črke za odrasle. Za čimboljši vpogled v stanje ostrine vida mora otrok odgovoriti če prepozna sličice na bližino in na daljavo. Za šolske otroke se uporabljajo table s črkami, enako, kot za odrasle. 


Tukaj lahko prevzamete prevzemite Lea simbole za izpis in vadboLea simboli  
Izdelava ortoptičnega statusa (pregled za strabizem), ki je vsekakor nujen del pregleda otroka in je obvezen tudi pri odraslih, ki imajo strabizem. Služi za preverjanje položaja, pravilne gibljivosti in sodelovanja obeh očes. S tem delom pregleda se ugotavlja vrsta ter se meri jakost strabizma, ugotavljajo se motnje binokularnega vida (če pri otrokovem gledanju sodelujeta obe očesi), slabovidnost (leno oko) in nistagmus (trepetanje oči). S pomočjo stereotestov (test Titmus, test Lang) se ugotavlja tudi razvitost stereovida (3D vida). Pri otrocih in pri odraslih, ki imajo nistagmus (trepetanje očesa) se opravijo še dodatne meritve. 

Stereotest Postopek določanja objektivne dioptrije pri otrocih je malce drugačen, kot pa pri odraslih in sicer zaradi motene prilagodljivosti (akomodacije) otroškeg očesa, ki včasih brez težav prikrije tudi večje dioptrije. Da bi izključili to prilagajanje je potrebno razširiti zenice, kar se opravi z nekajkratnim vkapavanjem kapljic, celoten postopek pa traja približno eno uro. Priporočamo, da otroka pripravite na to že doma, namreč, da mu bodo v oči kapljali kapljice in da bo še nekaj časa po pregledu imel bolj moten vid (od nekaj ur do celega dneva). Ko so se zenice popolnoma razširile, se pristopi k objektivnemu določanje dioptrije – skijaskopiranju, kar je izjemno pomembno za določanje možne skrite dioptrije ali neke druge motnje vida in predpisovanje ustreznih očal. Čeprav je za določanje ostrine vida potrebno tudi sodelovanje otroka, se lahko objektivna dioptrija določi tudi pri najmanjših otrocih, ker za to ni potrebno sodelovanje otroka.

Za določanje objektivne dioptrije pri otrocih uporabljamo posebej prilagojen otroški refraktometer Plusoptix.

Plus optics Prednji segment očesa se pregleduje na špranjski svetilki z biomikroskopom, da bi izključili znake vnetja, alergije in eventualne anatomske nepravilnosti. Pregled prednjega in zadnjega očesnega segmenta se opravi zaradi detaljnega ugotavljanja videza mrežnice.
NAROČITE SE

X2 prof.dr.sc. Ivana Mravičić

Kirurg strabolog
Plastična kirurgija