Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Zoženje solznih kanalov

Pri zelo majhnih otrocih ali še pri dojenčkih, starši pogosto navajajo, da se otrokom solzijo oči.   Takoj po rojstvu je to lahko posledica okužbe med porodom, za kar je potrebno zdravljenje z očesnim antibiotikom. Pogosteje pa je to posledica neodprtih kanalov, ki se nahajajo med očesom in nosom, zaradi česar prihaja do nabiranja viška solz v solzni vrečici, ki se nahaja na začetku kanala in do vračanja viška solz proti očesu.

To se lahko preveri s pritiskom v področju kanalčka, zaradi katerega bo prišlo do naglega izhajanja sekreta proti očesu.   Pri 90 % otrok se kanalček spontano odpre v prvem letu življenja. Če oko ni vneto, niso potrebni nikakršni antibiotiki, pač pa samo redno izpiranje in masiranje v področju kanalčkov po navodilu strokovnjaka, da bi se s tem pripomoglo h spontanemu odpiranju. Pri manjšem številu otrok se kanalček ne odpre v prvem letu življenja ter je treba kanalček odpreti s tanko sondo s splošno anestezijo.   Poseg traja deset minut in se izvede z zelo tankimi sondami, prilagojenimi starosti otroka.   Po takšnem posegu in še nekaj časa je potrebno masiranje in higiena.

V redkih primerih se zgodi, da se kanalček po sondiranju ne odpre ter je treba poseg ponoviti z vgradnjo silikonske cevke, ki se pusti v očesu šest mesecev, da se odprti kanalček ne bi znova zaprtl.