Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Naročanje za pregled

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Distiroidna orbitopatija

V nekaterih primerih imajo pacienti z motnjami delovanja ščitnice tudi probleme z očmi (rdečica, občutljivost, občutek pritiska, »"izbuljen«" pogled, dvoslike).  Do takšnih sprememb prihaja zaradi nabiranja protitelesc ščitnice v strukturah okrog oči, predvsem v mišicah in mastnem tkivu v očesni votlini, kar prispeva k temu, da se oko potiska navzven. Spremembe v mišicah vodijo do motenj pri premikanju oči in nastanek dvoslik.   Poleg subjektivnih motenj bolezen povzroča tudi spremembe tudi na očeh. Najbolj tipična sprememba so izbuljene oči, ki lahko poleg estetskega videza pacienta pustijo trajne posledice na površini samega očesa, ker se oko suši zaradi nezmožnosti normalnega utripanja in zapiranja očesa. 

Isto tako ima pacient lahko probleme z dvojno sliko, ker zaradi sprememb na mišicah, ki premikajo oko, eno oko ne more spremljati drugo oko pri gledanju. Z obveznim internističnim zdravljenjem bolezni ščitnice je pogosto potrebno tudi dodatno oftalmološko zdravljenje. Kadar z zdravili in botoxom ni možno izboljšati stanja, se opravijo operacije na vekah in očesnih mišicah. Takšne operacije se izvajajo z lokalno anestezijo.  Pri operaciji se podaljšajo strukture veke, da bi se popraviloi skrajšanje in nabiranje tkiva, ki je posledica motenj v delovanju hormona ščitnice. Pri operacijei na očesnih mišicah se popravi strabizem in izboljša premičnost oči, ki so posledica izgube elastičnosti mišic. Po operacije na mišicah se priporoča, da se vsaj tri tedne ne izvajajo fizične aktivnosti, treba se izogibati zadimljenih prostorov in potrebna je kapljična terapija.