Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Korekcija ptoze (spuščena veka)

Ptoza je medicinski izraz za spuščeno veko. Pacient, ki ima ptozo, ne more več v celoti odpreti oči, ampak zgornja veka prekriva zenico. Poleg tega, da je to estetski problem, lahko to povzroči tudi funkcionalne motnje vida in zaostajanje v razvoju vida pri otrocih, odrasle pa onemogoča v vsakdanjem življenju. Lahko je prisotna že pri rojstvu otroka. V takšnem primeru ji pravimo prirojena ptoza, ki je posledica razvojne napake, dokler je otrok še v maternici. Če se otrok rodi s ptozo, ki mu onemogoča normalno gledanje, je potrebna čimprejšnja operacija, ker se otroške oči, ki ne gledajo, ne bodo razvijale in bo otrok ostal vse življenje slaboviden.

Pridobljena ptoza pri odraslih nastane kot posledica poškodbe ali degenerativnih starostnih sprememb na mišicah in tetivah vek, povzročenih s staranjem. Ptoza se zdravi kirurško. Obstaja več vrst operacij.   Izbor posega je odvisen od vrste in stopnje ptoze. Če ima mišica, ki dviga veko (levator palpebrae), ohranjen del funkcije, se operacija izvede s skrajšanjem mišice. Če pa mišica nima dovolj ohranjene funkcije, se veka s posebnim postopkom poveže s čelnimi mišicami, ki prevzamejo funkcijo veke (t. im. brow suspension).   Operacija korekcije ptoze se izvaja z lokalno anestezijo ter gre pacient še isti dan domov. Okrevanje je zelo kratkotrajno. Enak postopek je tudi pri otrocih, ki pa ga je treba narediti ob splošni anesteziji.