Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naročanje za pregled

Službenik za zaštitu osobnih podataka:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost je vodilna oftalmološka klinika v regiji, ki vam nudi kompletno oftalmološko storitev

Kirurgija solznega kanala

Da bi oko brezhibno delovalo, je nujno potreben dobro razporejen in kvaliteten solzni film. V solznem aparatu je bistveno dobro funkcioniranje vseh njegovih delov: solzne žleze, vek in solznega kanala. Oko in nos sta povezana z nežnim kanalčkom, ki služi za odtekanje viška solz v nos. Včasih pride zaradi pogostih vnetij, poškodb prirojene zoženosti do zamašitve tega kanala.   To stanje se manifestira s pojačanim solzenjem (epifora) in spremnimi okužbami zaradi zastoja solz v solzni vrečki, ki se nahaja na začetku kanalčka.

Če se vnetje ne more pozdraviti z antibiotično terapijo niti vzpostaviti ponovna prehodnost kanalčka, je potrebna operacija, ki ji pravimo dakriocistorinostomija (DCR). To je operacijski poseg, s katerim se ponovno vzpostavlja kontinuiteta kanalčka, s tem pa omogoča odtekanje viška solza iz očesa skozi solzno vrečko in solznih poti proti nosni votlini. Med posegom se vgradi silikonska cevka, ki ostane v očesu okrog šest mesecev.   Poseg se izvaja s splošno anestezijo, prva kontrola pa je po sedmih dneh, ko se oseba lahko vrne na delo.

Pri otrocih je včasih prisotno prirojeno zoženje solznih kanalov. Če se solzni kanal ne odpre spontano z masažo in higieno, se v drugem letu življenja naredi sondiranje s splošno anestezijo. Če se kanalček niti takrat ne odpre, se sondiranje ponovi in se vgradi silikonska cevka.