Klinika Svjetlost

Hvala! Vaša zahteva je sprejeta. Kmalu vas bomo kontaktirali.

Naročite se na pregled online

PRIVOLITEV za obdelavo osebnih podatkov za namene naročanja:

Specialna bolnica za oftalmologijo Svjetlost

Pooblaščena oseba za zaščito osebnih podatkov:


voditelj@svjetlost.hr
Storitve
Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je opravil prvo lasersko odpravo dioptrije na Hrvaškem. Klinika Svjetlost se z lasersko odpravo dioptrije ukvarja že 22 let.

Kirurgija solznega kanala

Da bi oko brezhibno delovalo, je nujno potreben dobro razporejen in kvaliteten solzni film. V solznem aparatu je bistveno dobro funkcioniranje vseh njegovih delov: solzne žleze, vek in solznega kanala. Oko in nos sta povezana z nežnim kanalčkom, ki služi za odtekanje viška solz v nos. Včasih pride zaradi pogostih vnetij, poškodb prirojene zoženosti do zamašitve tega kanala.   To stanje se manifestira s pojačanim solzenjem (epifora) in spremnimi okužbami zaradi zastoja solz v solzni vrečki, ki se nahaja na začetku kanalčka.

Če se vnetje ne more pozdraviti z antibiotično terapijo niti vzpostaviti ponovna prehodnost kanalčka, je potrebna operacija, ki ji pravimo dakriocistorinostomija (DCR). To je operacijski poseg, s katerim se ponovno vzpostavlja kontinuiteta kanalčka, s tem pa omogoča odtekanje viška solza iz očesa skozi solzno vrečko in solznih poti proti nosni votlini. Med posegom se vgradi silikonska cevka, ki ostane v očesu okrog šest mesecev.   Poseg se izvaja s splošno anestezijo, prva kontrola pa je po sedmih dneh, ko se oseba lahko vrne na delo.

Pri otrocih je včasih prisotno prirojeno zoženje solznih kanalov. Če se solzni kanal ne odpre spontano z masažo in higieno, se v drugem letu življenja naredi sondiranje s splošno anestezijo. Če se kanalček niti takrat ne odpre, se sondiranje ponovi in se vgradi silikonska cevka.